Geschiedenis

In het begin van de vorige eeuw richtte de heer Jansen uit Breda een internationale groothandel in groenten en fruit op. Hij leverde vers fruit en vruchtenpulp o.a. aan HERO Zwitserland. Datzelfde bedrijf vond in de heer Jansen een geschikt persoon om N.V. HERO Conserven Breda op te zetten. Deze fabriek van de HERO, in de volksmond “De Jam” genaamd, vestigde zich aan de Teteringsedijk. Er werd voornamelijk jam geproduceerd voor vrijwel de gehele Nederlandse bevolking . Na enige tijd breidde men het assortiment uit o.a. met de eens erg bekende Perl limonade en allerhande conserven.

Guus, de oudste zoon van de heer Jansen, gaat in die periode tevens deel uit maken van de directie van HERO. In 1927 laat zijn vader voor hem en zijn jonge, Zwitserse vrouw op het fabrieksterrein een statige villa bouwen; De villa met het schip.

Oud Bredanaars herinneren zich dat er sprake was van een gearrangeerd huwelijk. Sommigen fluisteren echter dat zijn ware liefde een gewone Nederlandse dame was, afkomstig uit óf een scheepvaartfamilie óf een familie wiens achternaam met scheepvaart te maken had. Toen Guus en zijn jonge Zwitserse bruid voor hun nieuwe huis een windwijzer wilden laten maken, kozen ze voor een schip. Volgens sommigen symboliseerde dit het huwelijksbootje voor toekomstig geluk. Andere tongen beweren dat alleen Guus het schip koos als aandenken aan zijn verboden liefde….

Wat de ware bedoeling ook was, het is en blijft een prachtige en unieke windwijzer die in de regio en ver daarbuiten bekend is. Oorspronkelijk was het schip uit koper gesmeed en met een laagje bladgoud bedekt.

In de Tweede Wereldoorlog ging de witkwast over het bladgoud om de Duitsers, die overal koper confisqueerden, om de tuin te leiden. En met kennelijk succes, het schip bleef bewaard.

Guus en zijn vrouw krijgen vier kinderen en wonen enige decennia in de villa. Vlak na de eeuwwisseling overlijdt de laatste telg en wordt het pand te koop aangeboden.

Nadat de villa lange tijd had leeggestaan, meldde zich een jong stel uit Breda. Daniel en Franka Koeman hebben een voorliefde voor karakteristieke panden en zagen voldoende mogelijkheden om het pand met tientallen jaren achterstallig onderhoud aan te pakken. Na anderhalf jaar intensief verbouwen werd de villa omgetoverd tot een kleinschalig en huiselijk hotel met talloze authentieke elementen die tot in detail gerestaureerd zijn. Een unieke aanvulling op het reeds bestaande hotelaanbod. Tot 2016 heeft Franka Koeman het hotel met veel plezier gerund om het in 2017 over te geven aan Suzanne Kranse, huidige eigenaresse.

Na een flinke renovatie en restyling is het hotel opnieuw geopend in april 2017. Door een mooie combinatie van oude en nieuwe elementen is het hotel nu een knus boutique hotel. Persoonlijkheid, gastvrijheid en goede service staan te allen tijde centraal. De bijzondere historie van de accommodatie draagt bij aan de eigen, maar ook intieme huiskamersfeer. Een fijne thuishaven na een dag hard werken of een drukke werkweek.